Objave

Google Analytics - pregled obiskov spletne strani, 1. del
datum objave: 17.01.2021
Ta objava ni namenjena tistim, ki se že dlje časa ukvarjajo z izdelavo spletnih strani in njihovim optimiziranjem SEO, saj so jim vse podrobnosti orodja Google Analytics dobro poznane. Lahko pa bo zapis prišel prav začetnikov na tem zanimivem področju, ki je bistveno bolj zapleteno, kot bi si sprva mislili. Zaradi obsežnosti bomo pregled razdelili na tri dele.
 
izdelava spletnih strani
Predpogoj za spremljanje obiskov je, da dodamo vsaki podstrani spletne strani ustrezno programsko kodo, o kateri bomo govorili v eni od naslednjih objav.
 
izdelava spletnih strani
Orodje Google Analytics nam nudi popoln nadzor nad obiski spletne strani. Že diagram obiskov za zadnjih 7 ali 28 dni, ki se izriše po kliku na možnost Domov, je zelo koristen. Z njega vidimo, koliko obiskovalcev se je v vsakem prikazanem dnevu odločilo za ogled, koliko podstrani (seje) so si ogledali in kolikšen je povprečen čas zadrževanja na posamezni podstrani.
 
Za zadnjih 90 dni je prikaz obiskov narejen v obliki paličnega oziroma bar diagrama.
 
Spremljanje obiskov v realnem času
 
Dogajanje na spletni strani lahko opazujemo tudi v realnem času. V našem studio izkoriščamo to možnost praktično vsak dan. Google nas opozori na nov obisk z obarvanim krogom, v katerem je številka, ki pove, koliko jih je trenutno. Krogi opečnate barve so od obiskovalcev, ki so prišli na spletno stran z namiznim računalnikom, zeleni pripadajo mobilnim telefonom, modri pa tablicam. Na isti sliki tudi vidimo kraj, kjer se obiskovalec nahaja, če ga Google lahko določi z njegovega IP naslova.
 
izdelava spletnih strani
Obiski se spremljajo na dveh paličnih diagramih. Desni ima sekundno skalo, levi pa minutno. Prikazani so tudi ogledi vseh drugih podstrani. Če obiskovalec spletno stran zapre, se obisk po 6 minutah spremeni v zaključenega. Pogosto pa se zgodi, da neka podstran ostane odprta predolgo, kar pomeni dlje od 6 minut. V takih primerih jo zapre Google sam in ji dodeli čas trajanja 0 sekund, kar je za spletno stran slabo.
 
izdelava spletnih strani
Ker nudi Google Analytics za spremljanje obiskov spletne strani še številne druge in uporabne možnosti, jih bomo zaradi obsežnosti obdelali prihodnjič v 2. in 3. delu.
 
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si