Reference - Spletne strani

Alojz Ajdič

Alojz Ajdič
V studiu G-Soft smo izdelali spletno stran slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča, s katero se predstavlja domači in svetovni glasbeni javnosti. Rodil se je v bosanskem mestu Fojnica, kasneje pa so se preselili v Maribor, kjer se je pričel ukvarjati z glasbo. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral iz klarineta, šolanje pa je nadaljeval še s študijem kompozicije.
Kot skladatelj se je prvič uveljavil na Slovenski popevki, ko je leta 1966 za pesem Oprosti mi prejel tretjo nagrado strokovne žirije. To mu je dalo pogum, da se je lotil komponiranja tudi resne oziroma klasične glasbe. Napisal je številne skladbe za različne instrumente, komorna in orkestralna dela, koncerte, simfonije in pozneje še opere.
Na področju solistične glasbe je večji del skladb napisal za klarinet. Med njimi so poznana dela Solo de concours, Med kapniki, Pastirska pesem, Slavkov solo in druga. Flavtisti pa radi igrajo tudi njegove skladbe Zvočni pejsaž, Noč - Pogled v nebo in Nedokončana pesem.
Za trobento je napisal več del, med katerimi izstopa Rapsodija za trobento solo in orkester. Z njo je doživel odmeven uspeh na gostovanju Slovenske filharmonije v tujini, navdušeno pa so jo sprejeli tudi poslušalci v Sloveniji.
Ajdičev opus obsega tudi orkestralna dela, med katerimi omenjamo Drugo simfonijo z naslovom Okno duše. Tretjo simfonijo je posvetil spominu na Antona Brucknerja. S koncertom za violino in orkester je nastopil tudi na gostovanju Slovenske filharmonije v Moskvi. Lepo je bil sprejet tudi njegov klavirski koncert.
Skladateljevo najbolje sprejeto delo je nedvomno kantata Taborišče Ravensbrück, ki jo je zasnoval na besedilih preživelih taboriščnic.
Napisal je tudi dve operi. Prva ima naslov Brata, v njej pa opisuje življenje matere z dvema sinovoma in hčerko v turbulentnem obdobju druge svetovne vojne v Ljubljani. Drugo operno delo Miši v operni hiši pa na krstno uprizoritev še čaka.
  • leto izdelave: 2022
  • stranka: Alojz Ajdič
  • povezava: Alojz Ajdič
ločilo ločilo ločilo
Kopija dela besedila s spletne strani Alojz Ajdič
Aaaaaaaaaaaaa
Bbbbbbbbbbbb
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si