Objava - Kako zavrnemo škodljive povezave - Disavow links

datum objave: 05.03.2023
Če hočemo doseči dobro uvrstitev naše spletne strani, mora ta imeti dovolj zunanjih povezav. Njihovo število pa ne zagotavlja, da bomo v tej nameri uspeli. Zavedati se moramo, da nam pomagajo le povezave s kvalitetnih spletnih strani, medtem ko nam slabe lahko škodijo.
 
Kako zavrnemo škodljive povezave - Disavow links
V primeru, da kupimo zunanje povezave, se dokaj verjetno zgodi, da nam bodo bolj škodile kot koristile. Z nakupom namreč lahko pridemo do nekvalitetnih oziroma sumljivih povezav. So pa tudi primeri, ko na našo spletno stran kažejo tuje strani, za katere niti ne vemo, kako je do njih prišlo, pri Googlu pa niso na dobrem glasu.
 
 
Kdaj želimo odstraniti slabe povezave
 
 
Kot že vemo, je našo spletno stran doletela kazen, če smo opazili hitro in večje poslabšanje uvrstitve. Če do tega pride, se vprašamo, kako kazen odpravimo, da naša spletna stran spet zasede pozicije, ki jih je pred kaznovanjem imela.
 
Pri tem nam lahko pomagajo nekatera kvalitetna spletna orodja, ki znajo dobro analizirati spletne strani. Za ta namen uporabljamo orodje Semrush, zelo kvaliteten pa je tudi SEO SpyGlass. Obe orodji sta na spletu dostopni brezplačno v dokaj odprti verziji. Pogoj je le, da orodju, ki ga izberemo, dovolimo dostop do orodij Google Analitycs in Google Search Console.
 
 
Kako sporočimo Googlu, katere povezave naj ne upošteva
 
 
Edina možnost je, da Googlu sporočimo, katere zunanje povezave naj na našo spletno stran ne upošteva oziroma, naj jih zavrne. Za to se je uveljavil izraz Disavow Links, postopek pa se imenuje Disavowing Backlinks.
 
Pri izbiri povezav moramo previdni, ker si lahko tudi škodimo. Narediti moramo dobre analize, da se res prepričamo, katere povezave za nas niso dobre. Navodila lahko dobimo pri Googlu in sicer pod nazivom Google Quality Guidelines.
 
Ko smo prepričani, katerih povezav naj Google ne upošteva, mu to sporočimo na pravilen način.
 
 
Zavrnitev povezav z Google Search Console
 
 
Odpreti moramo Google Search Console in klikniti na menijski gumb Links, ki je na spodnjem levem delu ekrana. Nato kliknemo na večji gumb EXPORT EXTERNAL LINKS in izberemo povezave More sample links.
 
Kako zavrnemo škodljive povezave - Disavow links
Ko kliknemo še na želeni format (npr. Google Sheets), dobimo na ekranu naslednjo sliko.
 
Kako zavrnemo škodljive povezave - Disavow links
V celotnem seznamu izberemo tiste povezave, za katere smatramo, da lahko naši spletni strani škodujejo. Pri tem moramo biti zelo previdni, ker lahko namesto izboljšanja rangiranja dosežemo ravno obratni rezultat.
 
Pomembno je tudi, da ustrezno sestavimo datoteko disavow.txt, ki jo na Google Search Console pošljemo. Pravila za izgradnjo datoteke so naslednja:
 
  • vsaka povezava mora biti vpisana v svoji vrstici
  • vrsticam lahko dodamo komentarje, ki naj bodo kratki
  • komentarji se začnejo z znakom #
 
Primer odstranitve posameznih podstrani ali domene:
 
# Pages to disavow
http://spam.example.com/unknown-links.html
http://spam.example.com/paid-links.html
# Domains to disavow
domain:heavenarticle.com
 
Posredovanje datoteke disavow.txt Googlu
 
Ko je datoteka disavow.txt zgrajena, odpremo spletno stran Disavow links tool page. Če v Google Search Console nadzorujemo več spletnih strani, izbiremo našo. V ponujeno okence vpišemo datoteko disavow.txt in jo pošljemo Googlu. Postopek obravnave lahko traja nekaj tednov.
 
 
Zavrnitev povezav s Semrushem
 
 
Če v pravkar opisanem postopku nismo povsem prepričani, da bomo poslali Googlu pravilno zgrajeno datoteko disavow.txt, je bolje, da to naredimo z ustreznim orodjem. V našem studiu uporabljamo za ta namen odlično Semrushevo spletno stran.
 
Katere povezave bi bilo dobro zavrniti
 
Na Semrushevi spletni strani izberemo na levi strani možnost Backlink Audit. Nato določimo Toxicity Score na 60-100, da dobimo seznam vseh najbolj toksičnih povezav. To so povezave visoke stopnje rizičnosti, ki predstavljajo veliko verjetnost za Googlovo algoritemsko kaznovanje (Alghorithm penalty).
 
Kako zavrnemo škodljive povezave - Disavow links
Stopnja toksičnosti na zgornji sliki je izpisana pod stolpcem TS v rdeči barvi. Nato kliknemo na ikono Move to Disavow list, ki je na desni strani ekrana. S tem damo toksično povezavo na seznam za kasnejšo zavrnitev. Postopek nato ponovimo za vse povezave visoke toksičnosti.
 
Interni seznam toksičnih povezav moramo še vpisati v datoteko disavow.txt. To naredimo s klikom na tipko Move to disavow. Kliknemo še na gumb Export to TXT in tako naložimo datoteko disavow.txt v naš računalnik.
 
Posredovanje datoteke disavow.txt Googlu
 
Ko so vse toksične povezave izbrane in vpisane v datoteko disavow.txt, jo moramo še posredovati Googlu. To naredimo na način, ki je opisan pod zgornjim naslovom Zavrnitev povezav z Google Search Console.
 
 
Kdaj bo Google obravnaval zavrnitev povezav
 
 
Po posredovanju toksičnih povezav moramo počakati, da bo Google prispelo datoteko odkril in jo dal v proces. Na rezultat Googlove obravnave je treba največkrat počakati nekaj tednov.
 
ločilo ločilo ločilo
Spletni studio G-SOFT
Britof 231d, 4000 Kranj
051 - 212 886
info@g-soft.si